I love baking, tapi yang buat jadi leceh is the preparation. Cleaning the oven, trays, taking out the weighing scale, etc, etc... So, I'm always on the lookout for simple recipes, those that requires less hassle, esp in the preparatory stage.
Then, one day, while surfing the net, I stumbled upon this recipe. Tak perlu nak timbang, tak perlu nak terap, sangat mudah!!!
To choc chip lovers out there, kalau nak cuba2 buat biskut paling mudah, n yum, yum, try out this recipe!!!
Biskut Coklat Cip mudah
1 buku mentega/ 1 cawan marjerin
2 cawan gula kastor (cawan sukatan metrik standard)
- pukul hingga kembang
2 biji telur
1 sudu teh esen vanila
- masukkan ke dalam adunan di atas
3 cawan tepung
1/4 cawan koko
1 sudu teh baking powder
- ayak dahulu. tambah sedikit-sedikit ke adunan, gaul rata
1 cawan cip coklat
- gaul cip coklat ke dalam adunan. kalau suka, boleh tambahkan badam cincang.
- ambil sesudu teh dan susun adunan dalam dulang, jarakkan satu inci, kerana kuih akan
kembang.
- bakar selama 10-15 minit.
- kuih dijamin habis!!!
4 comments:
Mohon save resepi tq
tepung tu pakai tepong biasa or tepong for cake n cookies?
tepung tu tepung ape ye?
Post a Comment